Samenvatting
Tijdens deze opleiding laten we de deelnemers kennismaken met het chocoladeproductieproces aan de hand van stap voor stap uitleg en concrete recepten.

Inhoud

We beginnen de dag met een deel theorie en in de namiddag is het “hands on" en maken we onze eigen chocolade. Zowel ambachtelijk in een stenen vijzel als machinaal met kleine labo machines.

Een chocolatier vertrekt vanuit het afgewerkte product - de chocolade - en gaat daar mee verder aan de slag voor het maken van pralines of andere producten.

Een chocolademaker start met de cacaoboon die geroosterd en gepeld wordt. We doorlopen het ganse proces tot het maken van een chocoladereep.


Theorie:

  • De vrucht
  • Origines
  • De oogst
  • De fermentatie
  • Drogen
  • Cacao ‘zoeken’
  • Brokers
  • Transport
  • Cacao opslag
  • Voedselveiligheid
  • Labo bean to bar 1kg
  • Small batch bean to bar 20kg
  • Roosteren
  • Winowing
  • Malen
  • Rijpen
  • Tempereren
  • Mouleren
  • Verpakken
  • Traceerbaarheid
  • Certificaties
  • Marketing
  • Tasting

Praktijk:

  • Roosteren, drogen
  • Breken, winowing
  • Malen
  • In vormen gieten

Doelgroep

Bakkers, banketbakkers, leerkrachten bakkerij gerelateerde richtingen

Doelstelling

De deelnemers laten kennis maken met het chocolade productie proces aan de hand van stap voor stap uitleg en concrete recepten.


Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
SYNTRA AB
Borsbeeksebrug 32 - 2600 BERCHEM (Tel 03 451 99 14)
Referentie
IPV/251/41/2204/87877/01
Prijs
Gratis voor leerkrachten, TA en TAC, actief in voedingsrichtingen en modules voeding.
Tijdsduur
6 uur, geen VOV
Startdatum
05/05/2025
Datums
05/05/2025
Uren
09h30-15h30, Inclusief lunch
Aantal inschrijvingen
1/15
Lesgevers
Chocolatoa - Vandeneede Mario
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt niet in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

Contact Alimento

Jan Vanderghote

Adviseur bakkerijsector
0476 623 596
Terug naar boven