Samenvatting
Basisinzicht in de mogelijke gevaren, de HACCP-systematiek, het leren toepassen van de HACCP-principes en het verkrijgen van commitment van de betrokken medewerkers. Ook kan in deze module een nulmeting worden gedaan als basis voor de begeleiding.
MODULE A: Basisopleiding HACCP / Autocontrole voor het HACCP-team of kwaliteitsteam
- gericht naar de bedienden (management, leden van de HACCP-werkgroep, ploegleiders, kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken, enz.)
- doel: een basisinzicht bieden in de mogelijke gevaren, de HACCP-systematiek, het leren toepassen van de HACCP-principes en het verkrijgen van commitment van de betrokken medewerkers. Tevens kan in deze module een nulmeting plaatsvinden als basis van de begeleiding (zie module B).
Deel 1: achtergrondinformatie / historiek
- wetgeving
- relatie tot goede hygiënische praktijken (GHP) en goede werkmethodiek (GMP)
- basisvoorwaardenprogramma's
- relatie tot kwaliteit en kwaliteitsmanagementsystemen
- voorwaarden voor een goed HACCP-project
- basisbegrippen uit de microbiologie
- overzicht van de mogelijke gevaren
- overzicht van de autocontrolewetgeving
Deel 2: de HACCP-systematiek. Bespreking van de technieken om een HACCP-systeem op te zetten op maat van het bedrijf:
- het 14-stappenplan
- de voorbereidende stappen
- het opstellen van analyseplannen: de gevarenidentificatie, de risico-inschatting, de determinatie van kritische controlepunten en punten van aandacht
- het opstellen van beheersplannen voor de CCP's en de PVA's: het vastleggen van kritische limieten en toleranties, een bewakingssysteem en corrigerende maatregelen
- verificatie en herziening van het HACCP-plan geïllustreerd met praktische voorbeelden.
MODULE B: Begeleiding van het denkproces m.b.t. de invoering van HACCP / Autocontrole op maat van het bedrijf
Bespreking van de technieken om een HACCP-of Autocontrolesysteem op te zetten op maat van het bedrijf:
- gericht op de leden van de HACCP-werkgroep
- doel: op basis van de nulmeting (zie module A) het bedrijf begeleiden bij de uitwerking, de implementatie of de verbetering/ actualisatie van het HACCP-of Autocontrolesysteem voor één of meerdere productgroepen
- wisselwerking tussen het bedrijf en de instructeur:
- inventarisatie van de gevaren (microbiologisch, chemisch, fysisch, allergenen)
- inschatting van de risico's en determinatie van de CCP's
- determinatie van de limieten en de toleranties voor elk CCP
- onderzoeken en aanpassen van de werkinstructies
- opstellen van een bewakingsplan, een bijsturingsplan en een verificatieplan
- herzien en bijsturen van de werkinstructies
- implementatie van het Autocontrolesysteem o.b.v. de sectorgids
MODULE C: HACCP / Autocontrole voor het productiepersoneel
- gericht naar de medewerkers op de werkvloer
- doel: het vertalen van het uitgewerkte HACCP-plan naar de medewerkers op de werkvloer, en het toelichten van de autocontrolewetgeving aan het personeel op de werkvloer. Tevens wordt de link gelegd tussen enerzijds het HACCP-plan en anderzijds de GMP’s en hygiëneregels die door het vloerpersoneel moeten worden opgevolgd.
- samen met het management en de HACCP-coördinator wordt aan de productiemedewerkers:
- het kader verduidelijkt waarin het HACCP-plan tot stand kwam
- de HACCP-systematiek kort toegelicht
- de gevaren toegelicht
- de CCP's en PVA's toegelicht
- de beheersplannen voor de CCP's en PVA's en de bijhorende procedures toegelicht
- het belang van hygiënisch werken en een goede werkmethodiek toegelicht
- de taken en verantwoordelijkheden binnen het HACCP-systeem duidelijk toegelicht