Samenvatting
In deze 2-daagse opleiding behandelen we de processtappen om tarwe te vermalen tot bloem en nevenstromen op industriële schaal. Kwaliteitsbeoordeling van inkomende tarwe komt aan bod, zowel in theorie als praktijk.

Doelgroep

(Assistent)productieoperatoren en/of verantwoordelijken … uit de sector maalderij

 

Doelstelling

Verstrekken van theoretische en praktische kennis rond de tarwevermaling.

 

Inhoud

Theorie

Het theoriegedeelte schetst de context van baktarwe en gaat dieper in op de opslag en verschillende stappen van vermaling van tarwe en de kwaliteit van baktarwe.


° Context van (bak)tarwe (teelt, herkomst, productie, wereldmarkt, …)

° Kwaliteit van baktarwe

  • voedselveiligheid
  • ontvangstvoorwaarden
  • bakkwaliteit

° Good practices voor tarwe-opslag

° Technologie van tarwe-reiniging

° Verwerking van tarwe tot bloem en nevenstromen

  • conditioneren
  • vermalen: structuur van een industriële bloemmolen - theoretische werking van de verschillende productiestappen
  • aandachtspunten inzake voedselveiligheid

° Samenstellen van commerciële bloem

  • mengen van bloemtypes
  • gebruik van bloemverbeteraars: mout, vitamine C, gluten, enzymen, veldbonenmeel : nut en werking, dosering


Praktijk

Het praktijkgedeelte omvat vermaling op een laboratorium walsenmolen Quadrumat Senior van Brabender met verschillende zeefconfiguraties. Er wordt een zeefanalyse uitgevoerd. Verder is er ook een kwaliteitsbeoordeling van inkomende tarwe via analyse van het vochtgehalte en hectolitergewicht.


·        vermaling met laboratorium walsenmolen Quadrumat Senior van Brabender met verschillende zeefconfiguraties

·        zeefanalyse

·        kwaliteitsbeoordeling van inkomende tarwe via analyse van vocht en hectolitergewicht (Dickey John)

·        vanaf voorjaar 2025: reiniging van tarwe o.b.v. aspiratie en zeven, alveolaire cilinder/trieur, gravimetrische tafel, optische sorteerder)


10u theorie en 3 u praktijk

 

Duur

2 dagen

 














Praktisch

 

Locatie

HoGent, campus Schoonmeersen, Valentin Vaerwyckweg 1, 9000 Gent

 

Datum

3/10 en 25/10/2024

 

Duur

2 dagen

 


Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Universiteit Gent - Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 - 9000 GENT (Tel 09 242 42 72)
Referentie
IPV/252/41/2102/89369/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
16 uur, geen VOV
Datums
nog te bepalen
Uren
09h00-17h00, Inclusief koffie, Inclusief lunch
Aantal inschrijvingen
0/15
Lesgevers
Melissa Camerlinck (Hogeschool Gent)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven