Samenvatting
Geeft informatie omtrent de FDA ‘Food Safety Modernization Act’-regelgeving (FSMA). Je verwerft inzicht in de Preventive Controls for Human Food en in de Preventive Controls Qualified Individual (PCQI). Ook conformiteit van producten komt aan bod.

Inleiding

De Food Safety Modernization Act (FSMA) heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS beter te borgen. De FSMA en de gerelateerde richtlijnen gelden zowel voor bedrijven uit de VS als voor bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS.

Deze training focust op de ‘Preventive Controls for Human Food rule’. Elk bedrijf moet beschikken over een ‘Preventive Controls Qualified Individual’ of PCQI. Dit is een persoon die verantwoordelijk is voor de opzet en het onderhoud van het voedselveiligheidssysteem.

Deze opleiding legt de nadruk op de nieuwe FDA-eisen. Je krijgt de nodige informatie om de FDA tijdens een audit te woord te staan, een conform ‘Food Safety Plan’ voor te leggen en jouw competentie als PCQI aan te tonen.

Doelgroep

Kwaliteitsverantwoordelijken en andere HACCP-teamleden die zich als PCQI willen kwalificeren.

Deelnemers dienen reeds voldoende kennis te hebben van de HACCP-principes en de toepassing ervan.

Doelstelling

Na deze opleiding:

  • beschik je over de nodige achtergrondinformatie omtrent de FDA ‘Food Safety Modernization Act’ regelgeving en weet je de nodige informatie online terug te vinden;
  • heb je een duidelijk inzicht in:
    • de Preventive Controls for Human Food.
    • de taken van een Preventive Controls Qualified Individual.
    • de terminologie die door de FDA gehanteerd wordt.
    • wat jouw importeurs in de VS moeten doen om te verifiëren of de door jou geleverde producten conform zijn met de FDA vereisten (Foreign Supplier Verification Program – FSVP).
    • de specifieke verwachtingen omtrent allergenenmanagement.
  • weet je welke aanpassingen er aan jouw GFSI gecertificeerd voedselveiligheidsmanagementsysteem nog moeten doorgevoerd worden om te voldoen aan de nieuwe FSMA vereisten;
  • heb je een sterke troef in handen om jouw competentie als PCQI te onderbouwen.

Methode

  • De opleiding is een verkorte versie van de door de FSPCA ontwikkelde en door de FDA erkende ‘Preventive Controls for Human Food’ training.
  • Met het ‘FSPCA Preventive Controls for Human Food’ handboek als leidraad en aan de hand van een presentatie worden de belangrijke nieuwigheden en de taken van de PCQI toegelicht.
  • De focus ligt op nieuwe, praktische informatie.
  • Via een voorbeeld wordt de denkwijze en de terminologie van de FDA eigen gemaakt.
  • Er wordt een vergelijking gemaakt met de eisen van de GFSI-erkende standaarden BRC, IFS en FSSC 22000.
  • Vervolgens wordt in interactie met de deelnemers gekeken welke aanpassingen er nodig zijn om het eigen voedselveiligheidsmanagementsysteem in overeenstemming te brengen met de FDA vereisten.

Inhoud

  • FDA Food Safety Modernization Act: inleiding en definities
  • ‘Preventive Controls for Human Foods’
  • Het ‘Food Safety Plan’
  • GMPs en basisvoorwaardenprogramma’s
  • De 4 soorten ‘Preventive Controls’:
    • Process preventive controls
    • Sanitation preventive controls
    • Allergen preventive controls
    • Supply-chain preventive controls
  • Preventive Control management elementen
  • ‘Foreign Supplier Verification Program’ (FSVP)
  • Recall-plan
  • ‘Intentional adulteration’: eisen omtrent Food Defense
  • Overeenkomsten en verschillen met de eisen van BRC, IFS, FSSC 22000
  • Welke aanpassingen zijn nodig aan het eigen voedselveiligheidsmanagementsysteem?


Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
ALDHEM Horeca Group NV
Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK (Tel 014/50 10 01)
Referentie
IPV/242/41/0170/88940/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
8 uur, geen VOV
Startdatum
05/12/2024
Datums
05/12/2024
Uren
09h00-17h00, Inclusief lunch
Aantal inschrijvingen
0/12
Lesgevers
Valerie Theuwis (Quality Coaching)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven