Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijke, productieverantwoordelijken van een koffiebranderij.
Inleiding
Voedingsproducenten hebben nood aan onderbouwde omgevingsmonitoringprogramma’s om pathogenen en bederfveroorzakende micro-organismen te controleren in hun omgeving.
Een preventieve aanpak, onder meer voor de beheersing van persistente stammen (ook wel huisstammen genoemd), vormt een belangrijk onderdeel van een autocontrolesysteem. Zeker in het licht van analysetechnieken zoals Whole Genome Sequencing (WGS), waarbij bedrijven niet langer onder de radar blijven in het kader van uitbraken.
De nood aan deze preventieve beheersing van omgevingspathogenen heeft geleid tot de ontwikkeling van een generieke module (aanvullende module bij de autocontrolegidsen): “Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie", recent gevalideerd én gepubliceerd door het FAVV.
Inhoud
In deze module worden een aantal krijtlijnen meegegeven om een gefundeerd plan uit te rollen. De module geldt als aanvullend document bij alle bestaande autocontrolegidsen en is, in afwachting van integratie in de autocontrolegidsen, automatisch van toepassing. Evenwel geldt een overgangsperiode van 2 jaar voor de autocontrole-audits, teneinde de operatoren de tijd te geven de module te implementeren. Vanaf 13 maart 2025 wordt de module ook tijdens de audits toegepast.
1. Wat en waarom omgevingsmonitoring
2. Parameters
3. Preventieve maatregelen
4. Omgevingsmonitoring
5. Hoe ga ik aan de slag?
6. Q&A
De opleiding gaat door vanaf 4 deelnemers.
Duur
1 dag - datum nog te bepalen