Samenvatting
In deze opleiding krijg je een grondige toelichting, inclusief sectorspecifieke voorbeelden, over de generieke module en de algemene onderbouwing en aanpak voor implementatie van omgevingsmonitoring in een koffiebranderij.

Doelgroep

Kwaliteitsverantwoordelijke, productieverantwoordelijken van een koffiebranderij.

 

Inleiding

Voedingsproducenten hebben nood aan onderbouwde omgevingsmonitoringprogramma’s om pathogenen en bederfveroorzakende micro-organismen te controleren in hun omgeving.

 

Een preventieve aanpak, onder meer voor de beheersing van persistente stammen (ook wel huisstammen genoemd), vormt een belangrijk onderdeel van een autocontrolesysteem. Zeker in het licht van analysetechnieken zoals Whole Genome Sequencing (WGS), waarbij bedrijven niet langer onder de radar blijven in het kader van uitbraken.

 

De nood aan deze preventieve beheersing van omgevingspathogenen heeft geleid tot de ontwikkeling van een generieke module (aanvullende module bij de autocontrolegidsen): “Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie", recent gevalideerd én gepubliceerd door het FAVV.


Inhoud

In deze module worden een aantal krijtlijnen meegegeven om een gefundeerd plan uit te rollen. De module geldt als aanvullend document bij alle bestaande autocontrolegidsen en is, in afwachting van integratie in de autocontrolegidsen, automatisch van toepassing. Evenwel geldt een overgangsperiode van 2 jaar voor de autocontrole-audits, teneinde de operatoren de tijd te geven de module te implementeren. Vanaf 13 maart 2025 wordt de module ook tijdens de audits toegepast.

 

 1.    Wat en waarom omgevingsmonitoring

2.    Parameters

3.    Preventieve maatregelen

4.    Omgevingsmonitoring

5.    Hoe ga ik aan de slag?

6.    Q&A

 De opleiding gaat door vanaf 4 deelnemers.


Duur

1 dag - datum nog te bepalen

 


Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Brouwerij Frank BOON nv
Fonteinstraat 65 - 1502 LEMBEEK (Tel +32 2 356 66 44)
Referentie
IPV/242/41/0173/88371/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
8 uur, geen VOV
Datums
nog te bepalen
Uren
09h00-17h00, Inclusief koffie, Inclusief lunch
Aantal inschrijvingen
0/15
Lesgevers
Sarah Laenen (Eva Moens Consult BV)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven