Inhoud:
Om de geproduceerde voeding duurzaam te kunnen benutten en verliezen te beperken worden diverse bewaringstechnieken toegepast van farm to fork. Doelstelling is steeds het microbiologisch, (bio)chemisch en fysische bederf te verhinderen of uit te stellen. We leren in deze opleiding hoe ongewenste omzettingen door bijvoorbeeld enzymen en micro-organismen kunnen worden vermeden. We onderzoeken daarbij de werking van enzymen en de beïnvloedende factoren, de groei van (ongewenste) micro-organismen en de principes van verschillende technieken die kunnen ingezet worden thuis en in de voedingsindustrie om de houdbaarheid te verlengen. We gaan zelf praktisch aan de slag met eenvoudige experimenten en bewaringsprocessen die we opvolgen, parameters registreren en waarbij we de basis ook wetenschappelijk onderbouwen.
Doelgroep:
- leerkrachten wetenschappen - Biologie
- leerkrachten Biotechnologische en Chemische Technieken (Biotechnieken)
- leerkrachten voeding (bakkerij)
- leerkrachten die in hun lesprogramma voeding of deelaspecten ervan behandelen (studiedomeinen STEM, Land- en Tuinbouw, Voeding&Horeca, Maatschappij&Welzijn)