Samenvatting
Hoe helpt een circulaire strategie je concurrentieel voordeel behalen in de huidige economische context? In dit praktijkgericht traject van 4 sessies helpen Möbius, Flanders Food en VLAIO je op de circulaire weg.

Doelgroep

  • algemeen managers die hun organisatie future-proof willen maken
  • innovatie- en duurzaamheidsmanagers die voorop willen blijven lopen en deelnemen aan deze cruciale transformatie
  • operationeel verantwoordelijken die zoeken naar kennis rond grondstoffenefficiëntie, circulaire logistiek of operaties
  • supply chain of aankoopverantwoordelijken op zoek naar manieren om duurzamere grondstoffen in producten te gebruiken
  • communicatie- en marketing managers die willen experimenteren met nieuwe manieren om klanten te betrekken en te engageren

Doelstelling

  • je vergt bewustzijn over het belang en het potentieel van een circulaire economie
  • je doet aan kennisopbouw over de verschillende relevante strategieën en de opkomende trends en wetgeving
  • je krijgt inzicht in de opportuniteiten en mogelijkheden voor jouw organisatie rond water, energie, biogrondstoffen en verpakking
  • je bent in staat het thema organisatiebreed te integreren en dit in de praktijk te brengen via één pilootproject. De mate waarin we de klemtoon leggen op organisatiebrede integratie dan wel een specifiek pilootproject rond grondstoffen, water, energie of verpakking kan de deelnemer zelf bepalen. Dit werken we namelijk uit in coachingsessies, individueel of in duo
  • je beschikt over een duidelijk actieplan om verder te profiteren van de circulaire opportuniteiten voor jouw organisatie


Inleiding
De duurzaamheidsagenda van de voedingsverwerkende industrie is, onder impuls van heel wat factoren, steeds meer gegrond. Zo wordt er sterk ingezet op de reductie van de CO2-voetafdruk, energie-efficiëntie en waterbeheer.

Over de materiaalvoetafdruk van voeding, ook gekend als ‘circulariteit’, is echter minder bekend. Nochtans wordt het één van de materiële thema’s in de CSRD wetgeving en vormt het doelstelling 21 in Fevia’s duurzaamheidsroadmap. Wat valt er allemaal onder de kapstok van een circulaire voedselketen? En vooral, hoe helpt een circulaire strategie je concurrentieel voordeel behalen in de huidige economische context?

In dit opleidingstraject ontdek je waar er nog verbetermogelijkheden liggen om je grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. De focus ligt hierbij op het circulair omgaan met organische grondstoffen, energie, water en verpakkingen. Voor elk van deze stromen valt de impact nog significant te reduceren, zijn best practices beschikbaar en is de uitrol via een pilootproject een haalbare eerste stap.

Aanpak
Het gaat over een traject van 6 maanden dat in 2 fasen verloopt. De sessies zullen live doorgaan, telkens van 9u tot 12u, gevolgd door een lunch voor wie dat wil.

We starten met twee opleidingssessies voor alle deelnemende bedrijven samen. Die laten je toe een eerste lijst met relevante circulaire activiteiten op te stellen.
Via een individueel coachingtraject van drie sessies werken we vervolgens één of meerdere van deze circulaire ideeën uit tot een realistische case. We starten vanuit de eigen huidige sterktes en kansen (competenties, materieel, infrastructuur, netwerk …) van je organisatie. We begeleiden je vanaf de brainstorming tot en met de eerste uitwerking en test van het idee.
Afsluiten doen we opnieuw in een gezamenlijke sessie, met projectpitches en aandacht voor de verdere noden en mogelijkheden.

De sessies zullen in het Nederlands of Engels georganiseerd worden, afhankelijk van de voorkeur van de deelnemers.


Inhoud

Sessie 1: Kennis & inspiratie

    • wat betekent circulaire economie voor voedingsverwerkende organisaties
    • welke kansen brengt het thema



Sessie 2: Focus zoeken

    • welke zijn de implicaties voor mijn bedrijfsvoering
    • bij welke stroom (grondstoffen, water, energie, verpakking) ligt de grootste reductie-impact
    • welke opportuniteiten kan ik aanboren

Sessie 3: Individuele coachings

    • welke huidige stromen kan ik van lineair omvormen tot circulair
    • komt dit dan nog steeds tegemoet aan de noden van mijn kant
    • de individuele sessies plannen we in met de deelnemer(s) zelf

Sessie 4 Realisaties delen

    • welk pilootproject heeft elke deelnemer gerealiseerd
    • wat is de impact hiervan
    • hoe vergroten we dit engagement

l
Data & duur
Data nog te bepalen – start najaar 2024 indien 6 deelnemers


Tegemoetkoming
€ 37,5 per sessie per persoon - € 150 voor de 4 sessies per persoon

Inschrijven
Inschrijven

Praktisch

Locatie
Möbius, Kortrijksesteenweg 152, 9830 Sint-Martens-Latem
Referentie
IPV/242/43/215603/01
Tussenkomst
75 EUR/halve dag/dlnr (max 225/have dag voor 3 dln
Startdatum
Raadpleeg kalender lesgever
Lesgevers
MOBIUS RESEARCH AND CONSULTING NV
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven