Samenvatting
Tijdens deze inspiratiedag kom je meer te weten over het effect van voedselverwerking op productkwaliteit en leer je nieuwe processingtechnieken kennen.

Doelgroep
R&D, productie- en kwaliteitsverantwoordelijke uit de voedingsindustrie.

Inleiding
Voedingsproducten ondergaan in de keten verschillende processingstappen die elk hun steentje bijdragen aan de eindkwaliteit van het product, gaande van de nutritionele samenstelling tot de smaak en de voedselveiligheid. Hiervoor worden verschillende technologieën gebruikt die onderhevig zijn aan continue innovatie, zeker in een wereld waar nieuwe grondstoffen steeds belangrijker worden.

Tijdens deze inspiratiedag zal je aan de hand van een reeks inspirerende keynotes en interactieve workshops kunnen kennismaken met o.a.:

  • het bredere kader rond voedselverwerking
  • de resultaten uit de projecten TexProSoy, Veggiechain, ProFuNu en PulseFlour
  • de nieuwste processingtechnieken
  • het effect van processing op productkwaliteit
  • het netwerk van pilootinfrastructuur in Vlaanderen


Inhoud

  • 09u30: onthaal
  • 10u00: verwelkoming, Lore Knaepen-Flanders Food
  • 10u05: bewerkte voeding - een pleidooi voor meer nuance en samenwerking, Emilie Noë-Fevia
  • 10u35: verwerking van groenten - het werkt?! resultaten Veggiechain, prof. dr. ir. Tara Grauweet-KULeuven
  • 11u05: parallelle sessies
    • peulvruchtenmeel, dat is geen peulenschil, prof.dr.ir. Ann Van Loey-KULeuven
    • breng structuur in je voeding: texturatietechnieken, dr. ir. Geert Van Royen-ILVO en Ankita Mukherjee-KULeuven
    • smaakvolle innovatie - 3D printing in de voedingssector, Peter Nieuwkerk-Gastronology
    • pulserende elektrische velden als conserveringstechniek van levensmiddelen+PEF toegepast in de aardappelindustrie, prof.dr.ir. Frank Devlieghere-UGent en Ruben Devos-Agristo
  • 13u30: proces-geïnduceerde veranderingen van sojaboon tot extrudaat-Resultanten TexProSoy, prof. dr. ir. Arno Wouters-KULeuven
  • 14u00: de smaak van vleesanalogen, prof. dr. ir. Myriam Loeffler-KULeuven
  • 14u45: parallelle sessies
    • maaltijden in grootkeukens - voedzaam bereiden, smaakvol serveren , Ir. An Callens en ir. Kaat Vanhegen-VIVES
    • de impact van voedselverwerking op smaak, spreker te bevestigen
    • verwerking van eiwitbronnen - gezondheidsimpact onder de loep, Dr. ir. Thomas Van Hecke-UGent, Jasper Van Pee-ILVO
    • piloten in Vlaanderen in de kijker - samen testen voor de voeding van morgen

Bart Van Damme (Flanders’ FOOD) - Food Pilot: Dr. Nathalie Bernaert (ILVO) - FR&D Hall: Yves De Bleecker (VIVES) - VEG-i-TEC: Prof. Dr. Imca Sampers (Universiteit Gent) - Fermented Food Pilot: Prof. dr. ir. Luc De Vuyst (Vrije Universiteit Brussel)

  • 16u00: netwerkreceptie
  • 18u00: einde

Duur
1 dag

Inschrijven
Inschrijven

Praktisch

Locatie
Technopolis, Technologielaan 1, 2800 Mechelen
Referentie
IPV/001/43/210202/01
Tussenkomst
140 EUR/dag/dlnr (max 420/dag/dlnr voor 3 dlnrs)
Startdatum
24/09/2024
Datums
24/09/2024
Uren
09:30-18:00
Lesgevers
Flanders' Food
Praktische info
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven