Ergonomie op het werk – workshop voor arbeider

Doelstelling
Na deze opleiding zijn je medewerkers overtuigd van het belang van ergonomisch werken en leven. Ze hebben praktische tips en tools in handen om zo ergonomisch mogelijk te doen.

  • zodat er meer focus is op het belang van rug sparend werken op de werkvloer en thuis
  • zodat er minder uitval van medewerkers is als gevolg van rugklachten en andere fysieke letsels.
  • met als uiteindelijk resultaat: gezonde, gelukkige en duurzaam inzetbare medewerkers in je bedrijf.

DoelgroepAlle medewerkers
Programma
We starten met een theoretisch gedeelte waarbij aan de werknemers op een begrijpelijke manier de basisprincipes van ergonomisch werken worden uitgelegd, het belang en de voordelen ervan en de mogelijke gevolgen van langdurige fysieke belasting voor zichzelf:
Het theoretisch gedeelte:

  • verklaart het begrip ergonomie en op welke manieren zij zowel thuis als op het werk hiermee te maken krijgen.
  • sensibiliseert de medewerkers over het belang en de voordelen van ergonomisch en rug sparend werken op het werk en thuis
  • laat de medewerkers inzien waarom sommige houdingen en bewegingen slecht zijn voor hun rug of de rest van hun lichaam. De meest voorkomende letsels worden besproken.
  • wijst op de risico’s van toenemend sedentair gedrag: op het werk, tijdens autoritten, bij beeldschermwerk, in hun vrije tijd, etc.
  • geeft heel wat concrete ergonomische tips mee

In het praktijkgedeelte:

  • demonstreert de ergonoom hoe de cursisten verschillende soorten lasten uit hun werkomgeving ergonomisch kunnen optillen, hanteren en neerzetten.
  • oefenen de deelnemers het manuele hanteren van verschillende lasten correct in
  • leren de deelnemers om een juiste werkhoogte in te stellen
  • leren de deelnemers de juiste houdingen en bewegingen bij op maat van hun job (we houden zoveel mogelijk rekening met hun eigen werkomgeving en met de producten/materialen en het materieel dat ze dagelijks gebruiken)
  • is er ruimte voor het stellen van vragen en er worden ook rugsparende praktijktips voor thuis meegegeven.

Extra: deelnemers kunnen op voorhand foto’s / filmpjes doorsturen van een bepaalde werkpost, deze kunnen als casus in de les geanalyseerd en besproken worden.Voorkennis
Geen vereiste voorkennis
Getuigschrift
Op het einde van de opleiding ontvangt de deelnemer een getuigschrift van deelname
?

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
ANTTEC
Filip Williotstraat, 7 - 2600 BERCHEM (Tel 03 369 14 20)
Referentie
VIB/242/44/0703/87375/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
3,5 uur, geen VOV
Startdatum
08/10/2024
Datums
08/10/2024
Uren
09:00- 12:30 zonder lunch
Aantal inschrijvingen
0/12
Lesgevers
Joke Delronge (Jocomotion BVBA)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Daniëlle Verlaet

Adviseur
0473/654.284
Terug naar boven