Samenvatting
Geeft informatie omtrent de FDA ‘Food Safety Modernization Act’-regelgeving (FSMA). Je verwerft inzicht in de Preventive Controls for Human Food en in de Preventive Controls Qualified Individual (PCQI). Ook conformiteit van producten komt aan bod.

Inleiding
Op 4 januari 2011 bekrachtigde voormalig president Obama de Food Safety Modernization Act, afgekort FSMA. Deze nieuwe regeling heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS beter te borgen. Hierbij wordt de focus verlegd van reactie op incidenten naar een preventieve en risicogebaseerde benadering; een aanpak die in Europa eigenlijk reeds lang van toepassing is.

De FSMA en de gerelateerde richtlijnen gelden zowel voor bedrijven uit de VS als voor bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS. Wanneer uw bedrijf exporteert naar de VS of plannen heeft om dit te doen, zal ook u moeten aantonen dat u voldoet aan de FSMA-eisen.

De FSMA omvat 7 verordeningen die stapsgewijs werden ingevoerd. Grote bedrijven met meer dan 500 werknemers dienen de ‘Preventive Controls for Human Food rule’ te implementeren sinds september 2016; bedrijven met minder dan 500 werknemers sinds september 2017. Zeer kleine bedrijven met een omzet minder dan 1 miljoen dollar kregen tijd tot 19 september 2018.

Deze training focust op de ‘Preventive Controls for Human Food rule’. Een belangrijke eis hierin is dat elk bedrijf moet beschikken over een ‘Preventive Controls Qualified Individual’ of PCQI. Dit is een persoon die verantwoordelijk is voor de opzet en het onderhoud van het voedselveiligheidssysteem.

Volgens de FSMA definitie is kwalificatie tot PCQI mogelijk op verschillende manieren:

‘PCQI: A qualified inidividual who has successfully completed training in the development and application of risk-based preventive controls at least equivalent to that received under a standardized curriculum recognized as adequate by FDA or is otherwise qualified through job experience to develop and apply a food safety system.’

De ‘standardized curriculum’ zoals in de definitie vermeld, is de training ontwikkeld door de Food Safety Preventive Controls Alliance (FSPCA), goedgekeurd door de FDA en met een officieel FSPCA PCQI certificaat. Deze training duurt echter 2,5 dag en omvat voor GFSI-gecertificeerde bedrijven zeer veel gekende informatie. Bovendien geeft de FDA op haar website heel duidelijk aan dat er geen certificaat vereist wordt en dat de beoordeling van de competentie van de PCQI voornamelijk gebeurt op basis van de kwaliteit en correctheid van het Food Safety Plan (= HACCP-plan in overeenstemming met de FSMA) opgesteld voor de exportproducten.

Met deze opleiding willen we u een beknopte versie en een valabel en door FDA aanvaard alternatief bieden voor de hierboven vermelde training met nadruk op de nieuwe, specifieke FDA-eisen en termen en op de eventuele gevolgen voor uw huidig voedselveiligheidsmanagementsysteem: zijn er aanpassingen nodig en zo ja, welke zijn dit dan? U krijgt de nodige informatie en handvaten om de FDA tijdens een audit overtuigend te woord te staan, een conform ‘Food Safety Plan’ voor te leggen en uw competentie als PCQI aan te tonen.

Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken en andere HACCP-teamleden van bedrijven die momenteel reeds exporteren naar de Verenigde Staten of dit in de toekomst zullen doen en die zich als PCQI willen kwalificeren voor de ‘Preventive Controls for Human Food rule’.

Deelnemers dienen reeds voldoende kennis te hebben van de HACCP-principes en de toepassing er van.

Voor deelnemers die gedetailleerde info wensen over de ‘Intentional Adulteration rule’ verwijzen we naar de specifieke cursus ‘FSMA – Intentional Adulteration’.

Doelstelling

  • Na deze opleiding:
  • beschikt u over de nodige achtergrondinformatie omtrent de FDA ‘Food Safety Modernization Act’ (FSMA) regelgeving en weet u de nodige informatie online terug te vinden;
  • hebt u een duidelijk inzicht:
    • in de Preventive Controls for Human Food;
    • in de taken van een Preventive Controls Qualified Individual (PCQI)
    • in de terminologie die door de FDA gehanteerd wordt
    • in wat uw importeurs in de VS moeten doen om te verifiëren of de door u geleverde producten conform zijn met de FDA vereisten (Foreign Supplier Verification Program – FSVP)
    • in de specifieke verwachtingen omtrent allergenenmanagement
  • weet u welke aanpassingen er aan uw GFSI gecertificeerd voedselveiligheidsmanagementsysteem nog moeten doorgevoerd worden om te voldoen aan de nieuwe FSMA vereisten;
  • hebt u een sterke troef in handen om uw competentie als PCQI te onderbouwen.

Methode

  • De opleiding is een verkorte versie van de door de FSPCA ontwikkelde en door de FDA erkende ‘Preventive Controls for Human Food’ training.
  • Met het ‘FSPCA Preventive Controls for Human Food’ handboek als leidraad en aan de hand van een overzichtelijke presentatie met aanvullende informatie, worden de belangrijke nieuwigheden en de taken van de PCQI toegelicht.
  • De focus ligt op nieuwe, praktische informatie; de basisprincipes en toepassing van HACCP worden verondersteld gekend te zijn.
  • Via een voorbeeld wordt de denkwijze en de terminologie van de FDA eigen gemaakt.
  • Er wordt een vergelijking gemaakt met de eisen van de GFSI-erkende standaarden BRC, IFS en FSSC 22000.
  • Vervolgens wordt in interactie met de deelnemers gekeken welke aanpassingen er nog nodig zijn om het eigen voedselveiligheidsmanagementsysteem in overeenstemming te brengen met de FDA vereisten.

Inhoud

  • FDA Food Safety Modernization Act: inleiding en definities
  • ‘Preventive Controls for Human Foods’
  • Het ‘Food Safety Plan’
  • GMPs en basisvoorwaardenprogramma’s
  • De 4 soorten ‘Preventive Controls’:
    • Process preventive controls
    • Sanitation preventive controls
    • Allergen preventive controls
    • Supply-chain preventive controls
  • Preventive Control management elementen
  • ‘Foreign Supplier Verification Program’ (FSVP)
  • Recall-plan
  • ‘Intentional adulteration’: eisen omtrent Food Defense*
  • Overeenkomsten en verschillen met de eisen van BRC, IFS, FSSC 22000
  • Welke aanpassingen zijn nodig aan het eigen voedselveiligheidsmanagementsysteem (interactieve bespreking in groep)?
  • Conclusies

*de eisen en toepassing van de ‘Intentional Adulteration rule’ wordt uitvoerig behandeld in de cursus ‘FSMA – Intentional Adulteration’

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Van der Valk Hotel Nazareth
Autostrade E17 - 9810 NAZARETH (Tel 09/385 60 83)
Referentie
IPV/242/41/0170/83694/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
8 uur, geen VOV
Startdatum
20/09/2024
Datums
20/09/2024
Uren
09u00-17u00, lunch inbegrepen
Aantal inschrijvingen
3/12
Lesgevers
Valerie Theuwis (Quality Coaching)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven