Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken en kwaliteitsmedewerkers, R&D- en productieverantwoordelijken.
Doelstelling
De groei van micro-organismen in een levensmiddel wordt beïnvloed door een hele reeks externe en interne factoren. Deze opleiding heeft tot doel de nodige inzichten te verwerven aangaande deze factoren, in het bijzonder de verhittings- en snelkoelprocessen in de voedingsindustrie.
Tevens dient de opleiding als opfrissing inzake levensmiddelenmicrobiologie, schetst de lesgever de factoren die de groei van micro-organismen beïnvloeden en maken de deelnemers kennis met verhittings- en snelkoelbarema’s.
Een ‘must have’ voor elke verantwoordelijke die verhittings- en snelkoelprocessen moet evalueren en onderbouwen.
Voorkennis
Basiskennis microbiologie.
Inhoud
Inleiding
- kennismaking / inleiding microbiologie
- nuttige micro-organismen vs. bedervers vs. pathogenen
- infectanten vs. intoxicanten / sporevormers
Groei van micro organismen en factoren die groei beïnvloeden
- groeicurve van micro-organismen
- intrinsieke factoren zoals pH, aw, …
- extrinsieke factoren zoals gas, relatieve vochtigheid en temp (koude keten vs. warmte)
- toelichting warmtebehandeling & snelkoelprocessen
Pasteurisatie, sterilisatie & snelkoeling: opfrissing basisprincipes
- definities pasteurisatie vs. sterilisatie
- uitleg en definitie Z-waarde, D-waarde, P-waarde en F-waarde
- hoe P-waarde berekenen
- barema’s pasteurisatie / sterilisatie
- snelkoeling
Oefeningen
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.
Duur/Datum
1 dag – datum wordt vastgelegd vanaf 4 inschrijvingen.