Samenvatting
Deze opleiding biedt een diepgaand inzicht in thermische appertisatietechnieken en stelt de deelnemers in staat om theoretische kennis toe te passen in praktische scenario's, waardoor ze processen beter kunnen begrijpen en herrekenen.

Doelgroep
Deze cursus is gemaakt voor medewerkers van voedingsbedrijven die gebruik maken van verhittingsstappen in hun productieproces.Iedereen die meer achtergrond wenst te kennen over deze pasteurisatie- en sterilisatiestappen is welkom op deze cursus.

Doelstelling
Deze opleiding biedt een diepgaand inzicht in thermische appertisatietechnieken en stelt de deelnemers in staat om theoretische kennis toe te passen in praktische scenario's, waardoor ze processen beter kunnen begrijpen en herrekenen.


Inhoud

  • toelichting rond verschillende type verhittingsmethodes en hun werking (aseptisch: UHT, HTST en in pack verhitten, ...)
  • basisbegrippen

o betekenis D-waardeo betekenis z-waarde
o betekenis P en F0 waarde

  • leren wat de impact is van de voedingssamenstelling op D en z-waardes
  • factoren die de hitteresistentie van micro-organismes bepalen
  • verband tussen het thermisch proces enerzijds en foodsafety en stabiliteit anderzijds
  • verschillende productcategorieën en hun standaard verhittingscondities
  • berekenen van pasteurisatie processen in lijn of in pack
  • berekenen van equivalente processen
  • berekenen van procestijden voor zowel producten in lijn of in pack
  • berekenen van de kookschade

Duur
2 dagen

Inschrijven
Inschrijven

Praktisch

Locatie
Universiteit Antwerpen, campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen
Referentie
IPV/251/43/2101/89228/01
Tussenkomst
150 EUR/dag/dlnr (max 450/dag/dlnr voor 3 dlnrs)
Startdatum
21/02/2025
Datums
21/02/2025, 28/02/2025
Uren
09:30-16:30
Lesgevers
Universiteit Antwerpen
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven